Επισκευής του σεισμόπληκτου Ι.Ν Αγίου Βλασίου Δάφνης

Αντικείμενο της μελέτης επισκευής του σεισμόπληκτου Ι.Ν Αγίου Βλασίου Δάφνης ήταν η επισκευή και η στατική ενίσχυση της κατασκευής με γνώμονα πάντα το κτήριο μετά τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν να διατηρηθεί στην αρχική του μορφή σύμφωνα με τους νόμους και τις προδιαγραφές που αναφέρονται στην προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει τη Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας.

Η μελέτη αυτή περιελάμβανε:

  • τη σχεδιαστική τεκμηρίωση του μνημείου
  • τη στατική ανάλυση του κτιρίου
  • τη καταγραφή των φθορών,  των βλαβών καθώς και τις  μεταγενέστερες επεμβάσεις στο κτήριο
  • προτάσεις επισκευής
  • την υποβολή σχεδίων παρεμβάσεων

Η μέθοδος που εφαρμόστηκε για την αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου ήταν η  φωτογραμμετρική μέθοδος σε συνδυασμό με την παραγωγή 3d ψηφιακού μοντέλου του Ιερού Ναού , μέσα από γεωδαιτικές μετρήσεις.

Η στατική ανάλυση του φορέα πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων.

Με την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκρίθηκε η μελέτη επισκευής του Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου Δάφνης ο οποίος είναι κηρυγμένο μνημείο από την δεκαετία του 2000, ενώ με τον σεισμό του 2008 έχει υποστεί βαριές βλάβες σε όλα τα δομικά του στοιχεία.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Ι.Ν Αγίου Βλασίου

Ο Ναός  Αγίου Βλασίου ευρίσκεται στη τοπική κοινότητα Δάφνης του Δήμου Ήλιδας, σε απόσταση  12 χιλιομέτρων ΒΑ της πόλεως της Αμαλιάδας , 4 χιλιομέτρων  ανατολικά του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας ΄Ηλιδας , 1300 μ δυτικά του μυκηναϊκού νεκροταφείου Δάφνης και   1700 μ από το κέντρο του οικισμού. Αποτελούσε μέχρι το 1964 ένα μοναστήρι , το οποίο ανήκε στην Μονή Δοχειαρίου του Αγίου όρους με ευρύτερη έκταση 1500 στρέμματα περίπου. Το μεταβυζαντινό αυτό μοναστήρι χρονολογείται μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα, καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Σημαντικό μορφολογικό στοιχείο που διασώζεται με αλλοιώσεις, είναι η οδοντωτή ταινία κάτω από την στέγη και τον τρούλο. Υπάρχει ακόμα το δίλοβο παράθυρο της αψίδας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το λιθανάγνωστο τόξο της νοτίας εισόδου. Από τον ζωγραφικό διάκοσμο του ναού σώζονται οι τοιχογραφίες του ιερού, Αγιορείτικης τεχνοτροπίας. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 υπήρχε και καλόγερος ενώ στη δεκαετία του 1960 η περιοχή αγοράστηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο, και σήμερα η μονή ανήκει σε 53 συνιδιοκτήτες. Ο ιερός Ναός του Αγίου Βλασίου έχει ιδιαίτερη αξία για κάθε κάτοικο του χωριού της Δάφνης και των γύρω περιοχών , ενώ εορτάζει στις 11 Φεβρουαρίου με πλήθος κόσμου να παραβρίσκεται στο ξωκλήσι.

Επισκευή Ι.Ν. Βλασίου Δάφνης
Επισκευή Ι.Ν. Βλασίου Δάφνης 6
Επισκευή Ι.Ν. Βλασίου Δάφνης 2