Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού, [email protected]
Ολοκληρώνεται στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για την κτηματογράφηση σε περιοχές όλης της χώρας, μετά από τη σιωπηρή παράταση λόγω κορονοϊού. Εκτιμάται ότι συνολικά περί τα 13 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας θα δηλωθούν από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ηδη οι μελετητές των επιμέρους περιοχών προχωρούν στην επεξεργασία των στοιχείων και στην ανάρτηση των πρώτων κτηματολογικών πινάκων, ενώ το 2021 θα ολοκληρωθεί σταδιακά η ανάρτηση και στις υπόλοιπες περιοχές. Η φάση της ανάρτησης είναι κρίσιμη, γιατί οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν εάν η ιδιοκτησία τους έχει δηλωθεί σωστά ή πρέπει να γίνει κάποια διόρθωση σε επίπεδο πρόδηλου σφάλματος ή έλλειψης δικαιολογητικών και να υποβάλλουν ενστάσεις. Αναμένεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο εντάσεις θα υποβληθούν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίες στη συνέχεια θα εξετασθούν από τις αρμόδιες επιτροπές.
- Ποιες περιοχές βρίσκονται ΣΗΜΕΡΑ σε ανάρτηση;
Στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου στη διεύθυνση www. Ktimatologio.gr, ΣΗΜΕΡΑ βρίσκονται σε ανάρτηση τα στοιχεία που αφορούν σε περιοχές στις Περιφερειακές Ενότητες ΑΤΤΙΚΗΣ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
- Πόσο διαρκεί η ανάρτηση;
Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωσητου πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης. Λόγω κορονοϊού πάντως, αναμένεται να δοθεί σιωπηρή παράταση.
- Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες;
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (ktimatologio.gr) επιλέγοντας το portal των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, είτε πηγαίνοντας στο γραφείο κτηματογράφησης, είτε διαβάζοντας προσεκτικά τα έγγραφα (Έντυπο Α: Στοιχεία Δικαιούχου-Κωδικοί Ιδιοκτησίας και Έντυπο Α2: Απόσπασμα Διάγραμμα), που τους απέστειλε το κτηματολόγιο να δουν και να ελέγξουν:
• Την πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
• Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).
Επίσης για μεγαλύτερη σιγουριά μπορούν να πάνε σε μηχανικό, που θα ελέγξει προσεκτικά την ορθότητα των στοιχείων του κτηματολογικού πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος.
- Πού πρέπει να αποταθούν σε περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη για να κάνουν ένσταση;
Σε περίπτωση που το λάθος τους αφορά στοιχεία του ακινήτου (π.χ. λάθος στο όνομα του δικαιούχου, στο συμβόλαιο, στη διεύθυνση, τη χρήση, κλπ.) το αίτημα είναι απλό και υποβάλλεται εύκολα από τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που αφορά στην καταγραφή του δικαιώματος (π.χ. είδος κυριότητας και ποσοστά συνιδιοκτησίας) θα πρέπει να συμβουλευτεί νομικό.
Σε περίπτωση που το σφάλμα αφορά στη γεωγραφική απεικόνιση του ακινήτου του, δηλαδή της θέσης, του σχήματος, των ορίων και του εμβαδού ή τμήμα του είναι δασικό, τότε αρμόδιος είναι ο μηχανικός για να εξετάσει τον τρόπο διόρθωσης και να υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα που αποδεικνύουν το σφάλμα. Αυτού του είδους τα σφάλματα είναι και τα πιο σοβαρά και θέλουν πολύ προσοχή, διότι αργότερα για να διορθωθούν με τη διαδικασία ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ είναι πιο δύσκολα, κοστίζουν αρκετά και είναι και χρονοβόρα. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η συμμετοχή του τεχνικού συμβούλου στην διαδικασία της ένστασης, καθώς επίσης και κατά την διαδικασία της εξέτασης της ένστασης από την αρμόδια επιτροπή.
• Ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να ελέγξει ο μηχανικός και να επιλυθούν κατά την ανάρτηση κτηματολογίου;
1ο πρόβλημα: Δεν έγινε η μεταφόρτωση των αρχείων σωστά κατά την ηλεκτρονική δήλωση (π.χ. ανέβασμα τοπογραφικού ή συμβολαίου κλπ) και το δικαίωμα δεν καταγράφηκε.
Απάντηση: Αφού ελεγχθούν όλα τα αρχεία που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, θα σκανάρει και θα αποστείλει συμπληρωματικά τα έγγραφα που δεν έλαβε το κτηματολόγιο.
2ο πρόβλημα: Δεν έγινε ακριβής εντοπισμός του ακινήτου και δεν καταγράφηκε το δικαίωμα.
Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτησιών, που αφορά κυρίως αγροτεμάχια, βρίσκεται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, που ακόμα και οι ίδιοι ιδιοκτήτες τους δεν γνωρίζουν που βρίσκονται και δηλώθηκαν στο «περίπου» στο κτηματολόγιο, νομίζοντας ότι ο μελετητής του Κτηματολογίου με τα ονόματα των γύρω ιδιοκτητών και το τοπωνύμιο της περιοχής θα το εντοπίσει. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν δυνατόν να γίνει (π.χ. αναδασμός, απαλλοτρίωση, κλπ). Σε περίπτωση όμως που δεν μπόρεσε ο μελετητής να εντοπίσει το ακίνητο θα πρέπει να γίνει Τοπογραφικό Διάγραμμα εξαρτημένο, για να δηλωθεί με ακρίβεια.