ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΚΑΠΕ: Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης «εργαλείο» εξοικονόμησης στις κατοικίες
07-03-2015
ΚΑΠΕ: Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης «εργαλείο» εξοικονόμησης στις κατοικίες
Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων, που εστίασαν στο ευρωπαϊκό έργο REQUEST2ACTION, στο θεσμικό πλαίσιο και στις προοπτικές, όσο και στην αξιοποίηση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς της ελληνικής αγοράς, έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΠΕ διοργάνωσε στις 26 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: "Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης ως εργαλείο εξοικονόμησης στις κατοικίες", στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REQUEST2ACTION.

Δείτε τις Παρουσιάσεις - Ομιλίες
Παράταση έναν χρόνο για τακτοποίηση αυθαιρέτων- Ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης
29-01-2015
Παράταση έναν χρόνο για τακτοποίηση αυθαιρέτων- Ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης
Παρατείνεται για έναν χρόνο, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2016, η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Παράλληλα δίνεται επιπλέον παράταση δύο ετών σε μηχανικούς και σε ιδιοκτήτες για την υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση αυθαιρέτου. Η ρύθμιση αφορά όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων εκτός από τις μικρές αυθαιρεσίες που δεν αυξάνουν τον όγκο και την επιφάνεια του κτίσματος, καθώς γι' αυτές δεν υπάρχουν προθεσμίες.

Σύμφωνα με τον νόμο 4178/2013, η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης έληγε στις 8 Φεβρουαρίου 2015. Παλαιότερη υπουργική απόφαση όριζε επίσης πως τα σχέδια και τα έγγραφα που υποχρεωτικά υποβάλλονται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της «νομιμοποίησης» του αυθαιρέτου θα πρέπει να κατατεθούν εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης τακτοποίησης. Τώρα, με την υπουργική απόφαση που υπογράφεται, δίδεται η δυνατότητα στον μηχανικό να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε δύο χρόνια από τη (νέα) καταληκτική ημερομηνία της τακτοποίησης (8.2.2016), δηλαδή τον Φεβρουάριο 2018.

Επίσης, μέσα στον Φεβρουάριο 2015 ξεκινά η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενώ μέχρι τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας για τα υφιστάμενα κτίρια που θα αφορά και τα αυθαίρετα, αφού σε αυτά θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα. Σχέδια και ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι αναγκαία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και οι αρμόδιοι του υπουργείου πιστεύουν πως θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα εξάμηνο μέχρι να συνηθίσει η αγορά τα νέα ηλεκτρονικά εργαλεία.
Οι Ευχές μας
24-12-2014
Οι Ευχές μας
Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και ο Kαινούργιος Xρόνος να φέρει Υγεία , Αγάπη, Ευτυχία , Δημιουργικότητα & Επιτυχίες σε όλους μας!!!
Έγκριση εφαρμογής και χρήσης των Ευρωκωδίκων σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα
01-11-2014
Έγκριση εφαρμογής και χρήσης των Ευρωκωδίκων σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα
Με τη δημοσίευση του ΦΕΚ 1457Β΄/2014 εγκρίθηκε η εφαρμογή και η χρήση σε όλα τα ιδιωτικά και Δημόσια έργα των Ευρωκωδίκων και των Εθνικών Προσαρτημάτων τους ως Ελληνικά πλέον Πρότυπα. Αυτό επιτρέπει την εφαρμογή των Ευρωκωδίκων ως κανονιστικών κειμένων για τον σχεδιασμό και την μελέτη νέων φερουσών κατασκευών καθώς και για την αποτίμηση και ανασχεδιασμό των υφιστάμενων φερουσών κατασκευών. Επίσης, αίρειται η υποχρεωτικότητα εφαρμογής των μέχρι σήμερα ισχύοντων ΕΑΚ, ΕΚΩΣ, ΚΤΣ κ.λ.π. και πλέον ο κύριος του έργου επιλέγει το πλαίσιο των κανονισμών σχεδιασμού και μελέτης για το έργο ανάμεσα σε Ευρωκώδικα και υφιστάμενους Ελληνικούς κανονισμούς.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ
Συμψηφισμός προστίμων αυθαιρέτων του νόμου 4178 με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας
28-09-2014
Συμψηφισμός προστίμων αυθαιρέτων του νόμου 4178 με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας
Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν πλέον και τυπικά τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το 50% του προστίμου προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ενισχύσουν στατικά τα κτίρια τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς υπέγραψαν την κοινή υπουργική απόφαση για τον συμψηφισμό του 50% τού προστίμου.


Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των αυθαιρέτων κτιρίων οι εργασίες και οι δαπάνες που καλύπτονται αφορούν την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Για τη στατική επάρκεια οι εργασίες αφορούν την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).

Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο το κέλυφος του κτιρίου, περιλαμβανόμενων των ανοιγμάτων, όσο και τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Η ρύθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν έως το 2003 αλλά και τα λιθόκτιστα κτίρια που κτίστηκαν πριν από την 28η Ιουλίου 2007 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του τελευταίου νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (ν.4178/2013). Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τα κτίρια που οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει γι’ αυτά επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα.

Ο συμψηφισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση διενεργείται για το ποσό έως το 50% του ειδικού φόρου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου και εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% του κτιρίου αναφοράς.

Το αν τηρήθηκαν ή όχι οι προϋποθέσεις που προβλέπονται διαπιστώνεται από τη διενέργεια δυο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτίριο. Η πρώτη γίνεται μετά την υπαγωγή του κτιρίου στο νόμο 4178/2013 και πριν την έναρξη των παρεμβάσεων και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά: αίτηση του ιδιοκτήτη, αντίγραφο της άδειας δόμησης, τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες, τα αντίγραφα των δυο πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης, το πόρισμα –δήλωση του ενεργειακού επιθεωρητή που έκανε το δεύτερο έλεγχο και υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη.

Για τη στατική ενίσχυση απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά: αίτηση του ενδιαφερόμενου, τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες, θεωρημένη έγκριση εργασιών στατικής ενίσχυσης, πόρισμα του ελεγκτή δόμησης και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη.

Σύνδεσμοι:

Δηλώσεις Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Ταγαρά

ΦΕΚ B 2440 - 15.09.2014
Το σπίτι του μέλλοντος... CityHome: Δείτε πως θα είναι (video)
09-06-2014
Το σπίτι του μέλλοντος... CityHome:  Δείτε πως θα είναι (video)
Το, πραγματικά εντυπωσιακό αν και μακρινό ακόμη, σπίτι του μέλλοντος παρουσίασε το Media Lab του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης μέσα από ένα ερευνητικό πρόγραμμα.

Το CityHome, όπως ονομάζεται το project, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται σε φάση έρευνας και ανάπτυξης θα εκτείνεται σε έναν χώρο που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του. Αν δηλαδή εκείνος έχει ανάγκη από ύπνο, με μια απλή χειρονομία ένα συρτάρι γίνεται κρεβάτι. Αν, πάλι, χρειαστεί περισσότερο χώρο λόγω προσέλευσης φίλων, τότε και το σπίτι... επεκτείνεται, προσαρμοζόμενο στις νέες απαιτήσεις.

Η τεχνολογία πίσω από το CityHome, στηρίζεται κυρίως στον λεγόμενο RoboWall, ένα σύστημα που επαναδιαμορφώνει την κατοικία μέσω συρόμενων επίπλων, ώστε ο χώρος να μεταλλάσσεται από μια κρεβατοκάμαρα, σε τραπεζαρία, κουζίνα κλπ.

Παράλληλα, οι χειρονομίες στις οποίες ανταποκρίνεται το σπίτι, μπορούν, μέσω των σαρωτών, να ελέγξουν την ένταση του φωτισμού, τη θέρμανση και πολλές ακόμα λειτουργίες.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημιουργικού του προγράμματος, Κεντ Λάνσον, το project αναμένεται να βρει πολλές εμπορικές εφαρμογές, στο προσεχές μέλλον.

Δείτε πως θα είναι (video) CityHome

πηγή http://www.b2green.gr
Τροποποιήσεις στον Ν.4067/12 (Ν.Ο.Κ.)
29-04-2014
Τροποποιήσεις στον Ν.4067/12 (Ν.Ο.Κ.)

Δημοσιεύτηκε το Φ.Ε.Κ. 94 Α΄/14.04.14 του Ν.4258: "Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα − ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις"

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ του Φ.Ε.Κ. αναφέρονται οι τροποποποιήσεις στον Ν.Ο.Κ.

Φ.Ε.Κ. 94 Α΄/14.04.14
Πασχαλινές ευχές
16-04-2014
Πασχαλινές ευχές


Σας ευχόμαστε Χαρούμενο Πάσχα και Καλή Ανάσταση !!!
Συνεχίζεται και το 2014-2020 το Εξοικονομώ Κατ' Οίκον
10-04-2014
Συνεχίζεται και το 2014-2020 το Εξοικονομώ Κατ' Οίκον
Και στη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον», μέσω του οποίου επιδοτούνται νοικοκυριά με ενισχύσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζοντας τις δράσεις και την κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ενέργεια στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Μιλώντας στο συνέδριο «Επιμελώς επιχειρείν», που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο της Αθήνας, ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως ήδη το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από τους Επιτρόπους Ενέργειας Γκ. Έτιγνκερ και Περιφερειακής Πολιτικής Γ. Χαν να ληφθεί μέριμνα ώστε το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» να ξεκινήσει αμέσως και να μην υπάρχει κενό σε σχέση με το σημερινό, στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη 29.000 κατοικίες και έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 40%.

Ο προϋπολογισμός του νέου Εξοικονομώ κατ' Οίκον
θα είναι 700 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 200 εκατ. θα διατεθούν για εξοικονόμηση ενέργειας σε επαγγελματικά κτήρια και 250 εκατ. σε δημόσια κτήρια.

Ειδικά για τα τελευταία ο κ. Μανιάτης είπε ότι θα προβλεφθούν οικονομικά κίνητρα για τους ενεργειακούς υπεύθυνους των κτηρίων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν επίσης ενισχύσεις για τις Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (50 εκατ.), για τις Ανανεώσιμες Πηγές (250 εκατ.), για ευφυείς διατάξεις μέτρησης της ενεργειακής κατανάλωσης (500 εκατ.) και για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης (720 εκατ.).

Τα Επιχειρησιακά αλλά και τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ πρόκειται να σταλούν τις επόμενες ημέρες για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

πηγή michanikos-online.gr
Δυνατότητα χορήγησης άδειας δόμησης σε διηρημένη ιδιοκτησία επί ακινήτου στο οποίο έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες πριν την 28-7-2011
07-03-2014
Δυνατότητα χορήγησης άδειας δόμησης σε διηρημένη ιδιοκτησία επί ακινήτου στο οποίο έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες πριν την 28-7-2011
Εάν ένα οικόπεδο ανήκει σε πολλούς ιδιοκτήτες, οι «αμαρτίες» του ενός δεν βαραίνουν τους υπολοίπους. Αρκεί να έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία έως τις 28.7.2011.

Στην περίπτωση αυτή, για την έκδοση έγκρισης και άδειας δόµησης και τον υπολογισµό των πολεοδοµικών μεγεθών που αναλογούν στα ιδανικά µερίδια ενός συνιδιοκτήτη δεν λαµβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.

Η κατ΄ εξαίρεση υπέρβαση των επιτρεπόμενων πολεοδομικών μεγεθών μπορεί να γίνει βάσει του άρθρου 25 (παρ. 1 και 2) του ν.4178/13) όπως αναφέρεται σε διευκρινιστικό έγγραφο (αριθμ. πρωτ : ΟΙΚ.925) του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτη Αλεξιάδη.

Όταν όμως δεν υπάρχουν συνιδιοκτησίες σε ένα ακίνητο, σύµφωνα µε το άρθρο 23 παρ.2α και 3 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν.4067/12) «στην κάλυψη και στο συντελεστή δόµησης του οικοπέδου, που έχει πραγµατοποιηθεί, προσµετρώνται τα υπάρχοντα κτίσµατα, νοµίµως υφιστάµενα ή όχι… Η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα - κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόµησης προσθήκης -, συντελεστή δόµησης της περιοχής.

Σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόµησης για ανέγερση νέας κατασκευής σε οικόπεδο όπου έχει ανεγερθεί κτίριο µε αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις, στο διάγραµµα δόµησης θα πρέπει να απεικονίζονται πέραν των νοµίµως υφισταµένων χώρων και οι παραπάνω χώροι, οι οποίοι προσµετρούνται στα συνολικά επιτρεπόµενα πολεοδοµικά µεγέθη του οικοπέδου (δόµηση, κάλυψη, ύψος κ.λ.π).

Πηγή: http://www.michanikos.gr/

Δείτε το σχετικό έγγραφο
Σελίδες 1  2  3  4